Logo Polskiego Radia
Print

Ser koryciński swojski

PR dla Zagranicy
Katarzyna Gizińska 10.08.2012 17:05
To kolejny polski produkt, który został wpisany na listę regionalnych specjalności w Unii. Otrzymał on właśnie od Komisji Europejskiej specjalny certyfikat - Chronione Oznaczenia Geograficzne.
 Ser koryciński z oliwkami i papryką Ser koryciński z oliwkami i paprykąfoto: Julo/Wikimedia Commons/CC

Od teraz nazwa ser koryciński swojski jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Będzie go można produkować na określonym obszarze, którego granice wyznaczono we wniosku o rejestrację i według specjalnej receptury.

Europejskie logo, które otrzymał ser koryciński swojski, jest zwykle wykorzystywany do zareklamowania produktów o najwyższej jakości. To gwarancja, że nie są to podróbki, tylko produkty oryginalne, które spełniają wysokie, unijne standardy. Lista regionalnych specjalności w Unii Europejskiej liczy już ponad 1000 pozycji. Z Polski ponad 30 produktów jest pod unijną ochroną, a kilkanaście czeka na rejestrację.

IAR/kg

Print
Copyright © Polskie Radio S.A O nas Kontakt