Logo Polskiego Radia
Print

Święta Polaków pracujących w Chile

IAR / PAP
Dariusz Adamski 24.12.2018 10:52
  • Pracująca w Chile od 5 lat Aleksandra Ozga mówi, że przeszkodą są ograniczenia w sprowadzaniu do Chile produktów spożywczych. Podkreśla jednak, że nawet bez części artykułów, udaje się przygotować kolację wigilijną (IAR)
  • Aleksandra Ozga, której mąż jest Chilijczykiem, dodaje, że mieszkańcy tego południowoamerykańskiego kraju przygotowują wigilię inaczej niż Polacy (IAR)
Przygotowanie wigilijnej wieczerzy jest sporym wyzwaniem dla Polaków mieszkających za granicą
Pixabay/Pexels/Free-Photos/CC0 License

Co roku przekonują się o tym osoby pracujące w należącej do KGHM kopalni miedzi, zlokalizowanej na chilijskiej pustyni Atakama. Część osób wraca na Boże Narodzenie do Polski, pozostali organizują święta korzystając z produktów dostępnych na miejscu.

Pracująca w Chile od 5 lat Aleksandra Ozga mówi, że przeszkodą są ograniczenia w sprowadzaniu do Chile produktów spożywczych. Podkreśla jednak, że nawet bez części artykułów, udaje się przygotować kolację wigilijną.

Aleksandra Ozga, której mąż jest Chilijczykiem, dodaje, że mieszkańcy tego południowoamerykańskiego kraju przygotowują wigilię inaczej niż Polacy. Wyjaśnia, że w wielu domach podstawowym daniem jest indyk. W części chilijskich rodzin kolację wigilijną przygotowuje się na słodko. Wówczas na stół trafiają ciasta i gorąca czekolada.

Polka dodaje, że odmienny sposób przeżywania świąt wynika między innymi z trwającego na półkuli południowej lata.

IAR/dad

Print
Copyright © Polskie Radio S.A O nas Kontakt